Making Plans

elevationWe’ve been here for six weeks now and our architect have been working on the plans for the renovation and extension. We are almost there, I think, apart from a couple things such as window size and placement, particularly in the kitchen.

IMG_0846

The main building work will take place at the back of the house. Here you can see Oliver, Ruby and Rose having a rare glimpse at the kitchen, which would have originally been the scullery (the wet area of a kitchen but also the place where water was heated and clothes were washed). Note the original red quarry tiles. Beyond you can see the breakfast room, which is where the kitchen and range cooker would have originally been. As this was built as space for the servants, all windows look out onto the side, rather than the garden. Our challenge is to incorporate these servant areas into a more modern, family-friendly scheme.

IMG_0838Through the kitchen is the original larder, which was used for the cold storage of food before iceboxes and refrigerators were invented. It’s freezing in there even on a warm sunny day.

IMG_2684Just outside are the coal store and the original toilet for the servants. We will be building into this outdoor space. Our plans are to reconfigure these areas to create a new kitchen, utility/laundry room, walk-in pantry and a toilet. We are hoping that our budget will also mean we can build a sunroom leading out into the garden. During the planning process this sunroom got bigger and bigger until it was a massive family room attached to the kitchen, and the breakfast room became a “snug” for watching TV in front of the fire. When we did some sums about building costs we soon shrunk the extension down again! We figured that we wanted some money to renovate the rest of the house, plus we already had a breakfast room, formal dining room and a sitting room, so it was getting a bit excessive to have a snug and a family room too.

DINING AREA copyThis is a 3D view of the plans from the breakfast room. Oliver, or is it Ruby, is sitting next to the door into the walk-in pantry, which is currently the back door out of the kitchen. We are leaving the large original sash window in place rather than blocking it off. We are doing this for two reasons. First, we don’t want to interfere too much with the original fabric of the building. Secondly, it will allow extra light into the breakfast room as we will have some sort of patterned etched glass inserted, which will allow light from a skylight in the pantry to come through.

IMG_0857You can see in this picture how much light that window lets into the breakfast room, so we didn’t want to block it off completely. This way we also save an original feature – the sash window. The door through into the kitchen will all be opened up like you can see in the 3D. The door on the far right will remain, as that leads to the servants’ back staircase and rooms above.

KITCHEN 2You will then move into the kitchen. To the left is another door, which will lead into the utility room and toilet. The figure is standing where the current stone larder is. Beyond this, budget permitting, will be the sunroom. If we can’t afford to do it now, the beauty of this plan is that we can add it later. There are windows and doors now leading into the garden and also the courtyard outside the dining room.

IMG_0839There will be a bit of gardening to do as well in order to see out of the new windows…

Screen Shot 2013-10-31 at 11.50.51This is the plan for the back of the house – the room labeled “dining area” is the “breakfast room”, everything else is labeled correctly. The one issue we can’t get around is that there is still a bit of a walk from the kitchen to the formal Dining Room, which really will only be used for entertaining. Putting a door from the kitchen into the dining room courtyard adjacent to the current dining room french doors will bring it together as much as we can – in summer you will just be able to pop out one door, into the courtyard and then into the other room. We had considered building out from the dining room instead but there was going to be issues with light in that room, plus all sorts of added problems because we would be building on the boundary of our land where it meets the neighbours.

We are really happy with the plans and are hoping that we will be going to tender for builders some time in November!

Advertisements

4 thoughts on “Making Plans

  1. In the name of all that’s holy…. leave 30cm bench space for your thermomix!!!!
    (I’ll be doing a demo for you in 2015, if you haven’t succumbed to logic and reason and bought one by then.)
    The house will be amazing.

  2. Good work. I am sad for the bird and all the thousands of birds that have gone the same way for the want of mesh over the chimney top; and sad that you are not anticipating having actual servants use all the accomm there for them.
    It is great to see Oliver, Ruby and Rose again (look at their faces!) and I am sorry to tell you that they are just loving all the new smells and spaces and are not thinking about the divine luxury they left. I hope the excitement of the new challenge has obliterated your sad at leaving the lovely. Going to PINterest now to put ‘fireplace’ into search 🙂

  3. Pingback: House Tour: The Coal Store and Service Courtyard | Edwardian House Renovation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s